Sig mig …
Er aldersbetinget diskrimination eller “alderisme” ved at blive det nye buzzword, når vi skal finde nogen at pege fingre ad ude i “skolegården”? 🤔
Eller er det blot et tegn på, at jeg er blevet mere bevidst om det, fordi jeg også befinder mig i 50+ aldersgruppen og derfor måske bedre kan relatere til de personer i den kategori, der taler om det?
Fra mit arbejde med rekruttering ved jeg, at der også findes mange gode eksempler derude. Jeg tror også på, at vi kan løfte emnet positivt og med mere inspiration ved eksempelvis at dele flere af de gode historier om, hvad andre gør i samme situation – altså både arbejdstager og arbejdsgivere.
Det er et aktuelt tema, og med god grund.
Mange virksomheder står i disse år i en enorm udfordring med at finde den rette arbejdskraft. Det har stået på længe nu, blandt andet fordi de store årgange går på pension, og der er færre i de yngre generationer. Der er fokus på at skabe løsninger, der kan fastholde erfarne medarbejdere på arbejdsmarkedet lidt længere, og vi ser flere initiativer, der understøtter dette, også politisk. Men selvom virksomheder mangler kvalificerede folk, oplever mange, der gerne vil fortsætte med at arbejde, at det kan være svært at komme i betragtning til ledige stillinger. Det skaber frustrationer.
De seneste år bekræfter tallene denne tendens. En analyse fra 2022 viser, at 45 % af de jobsøgende over 50 år føler, de oplever aldersdiskrimination 📊 – en markant stigning fra 27 % i 2018.
Mange af os lever sundere og længere og ønsker fortsat at bidrage aktivt på arbejdsmarkedet. Erfarne medarbejdere har oparbejdet værdifuld viden og erfaring, som er til stor gavn for virksomheder. Derfor er det naturligvis udfordrende, når man oplever at blive valgt fra på grund af alder. Hvorvidt det udelukkende skyldes alderen, ved man selvfølgelig ikke med sikkerhed, men det kan ikke udelukkes, at det spiller en ikke uvæsentlig rolle, når der skal vælges kandidater.
Heldigvis er der også eksempler på det modsatte – virksomheder og cases, der viser, hvordan alder kan være en mulighed og sågar en fordel. De historier skal vi høre mere om. Vi ser heldigvis flere og flere virksomheder anerkende de mange fordele ved at inkludere modne kandidater i deres arbejdsstyrke 💡. Det kræver nogle gange lige et “tvist” det ene eller andet sted i processen, så vi sammen kan udfordre det traditionelle syn på den “ideelle profil” og se værdien i at møde et bredt felt af kandidater – hvis muligt.
I næste uge vil jeg dele en konkret case, hvor en virksomhed ændrede kurs og faktisk valgte en kandidat med mange års erfaring – og hvordan det blev en af deres bedste beslutninger nogensinde. Stay tuned! 👀
I mellemtiden vil jeg, nyde en efterårsgrå dag i skønne KBH, og gerne høre om jeres erfaringer – del gerne jeres egne historier, tips eller gode eksempler på, hvordan vi kan skabe en mere inkluderende tilgang til alder på arbejdsmarkedet!
Og ja, Aldersisme kan jo gælde i begge ender af aldersspektret.